Kanotrabatten

En av de mest omgjorda rabatterna i trädgården. Den finns i den östra delen av trädgården i anslutning till köksträdgården. Från början låg här vår kanot och den omgärdades av en lövfällande häck. Kanoten gav vi till ett av barnen och anlade en rabatt istället! Det här var i början av 2000-talet. Rabatten delades in i små rutor med hjälp av buxbomshäckar och i rutorna planterades två stora gräs, klematis och några stora hosta.

223

Här en försommarbild som jag hittade från 2009 med oklippt buxbom. I en del av rutorna planterade jag sommarblommar för att få lite färger.

Det fungera väl i många år men så blev buxbomen angripen av den aggressiva svampsjukdomen och flera plantor tappade sina blad. Det var bara att gräva upp allt, stoppa i plastsäckar och lämna till bränning. Då kändes det inte roligt, det här var hösten 2011.

På våren 2012 så utvidgade vi rabatten något men flyttade också ut bakkanten från huset. Vi upptäckte nämligen för sent att vi inte kunde resa en stege mot huset utan att ha den i rabatten, det behövs när gaveln som finns där behöver målas då och då!

Gräsen (Molinia Transparant) och klematis (Viticella Polish Spirit) finns nu bakom själva rabatten som består i huvudsak av dagliljor, hosta och alunrot. På husväggen klänger rådhusvin. Nyinköpta dagliljor placeras här om jag är osäker på färg och form. När de blommar ser jag om de kan flytta till någon av de andra rabatterna som är färgkoordinerade.

018

En tidig vårbild där man ser formerna.  Då kanotrabatten gränsar mot gräsmatta finns också en kant av tegelstenar utanför träramen för att inte gräset ska ge sig in i rabatten och det blir dessutom enklare att klippa.

047

En sommarbild av den delen som har mest heuchera (alunrot)

016

Här något senare på hösten

Bilder på kanotrabattens hosta hittar du här

 

 

 

 

 

 

Annonser