Dammen med Dammrabatten

Dammen är grävd för hand och försedd med en gummiduk. Gjordes 1992 och har fungerat bra. Vi planterade en hel del vattenväxter och efter några år hade vi inget problem med alger. Avdunstningen en varm sommardag är stor så då måste vatten fyllas på.

För 3-4 år sedan började vattnet sjunka oroväckande och ett läckage konstaterades i botten på dammen. Troligtvis har underlaget, trots grus under gummiduken, nött igenom duken och/eller har de växter som vi planterat in trivts så bra att de har tagit sig igenom.

Nåväl efter lite funderingar så var det inget annat att göra en att lägga en ny gummiduk uppe på den gamla. Stort jobb då allt kantmaterial fick tas bort och sedan läggas tillbaka igen. Nu fungerar det bra. Det verkar tyvärr som att bäckens gummiduk börjar ge upp så under 2015 blir det ett stort projekt. Ursäkta krokodilen, den är för barnbarnen!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så här blev dammen efter renoveringen

lasses 017
I förgrunden syns bäckens utlopp

026
Här är bäcken med kameran mot altanrabatten. En bro behövs över ett vattendrag! Den kom till 2011, tidigare tog vi alltid ett litet kliv över!

Rabatten som bildar ena sidan av dammen består framförallt av s.k. lundväxter då den överskuggas av äldre lönnar.

 

 

 

 

Annonser