Summering av trädgårdsåret 2017

När jag tittade tillbaka på förra årsskiftet så avslutade jag med

”Min önskan för trädgårdsåret 2017 är ”lagom av allt”. Lagom regn, lagom sol, lagom arbete men framförallt stor njutning.”

Tre av fyra önskningar slog in men sannerligen inte ”lagom regn”. Det blev ännu mindre än 2016 och under perioder var det så torrt att jorden i en del rabatter sprack. Vi helvattnade rabatterna under sommaren tre gånger, det har vi aldrig gjort tidigare.  Sen kom hösten och regnet och någon stödvattning för vintergröna växter behövde inte göras!

Nyheter
Där den 2016 nedtagna brödtallen stod blev det inte enbart en magnolia som jag tänkte från början. Nej, det blev en utvidgning av den tidigare torvrabatten. Den delen kallar jag för Rhododendronrabatten då det blev en hel del lågväxande sådana och azaleor förutom tre magnolior och lite annat.

Vi utökade också pyntet i trädgården med fler rostiga föremål. De flesta köpta men lejonfontänen har vi knåpat ihop av saker som tidigare fanns förutom den stora plåten som fick köpas. Den rostade fint med hjälp av lite saltvatten.

Gamla godingar
Är självklart samlarväxterna hosta och hemerocallis men dessa skriver jag om lite då och då under vintern så jag tar inte upp dom här. Rabatterna där de växer framförallt de med hemerocallis vill jag däremot visa här då de växt till sig ordentligt.

Försvann
För tredje året i rad behövde vi göra något åt de träd vi själva har planterat för 20-25 år sedan. Vi har tagit bort några och nu var det dags att beskära en del av de som är kvar. De hade blivit både höga och breda och skuggade mycket i trädgården som det inte var tänkt. Här några bilder från arbetet.

En del av det som är roligt med trädgården är att visa den för intresserade. 2017 hade vi endast någon visning i trädgården då Lasse stora delar av trädgårdsåret var konvalescent från en höftoperation. Därav bl.a. önskan om ett ”lagom av allt” men mycket fick vi ändå gjort.

2018 önskar och hoppas jag att många vill komma och besöka oss.  Vi kommer att ha öppet för alla den 1 juli då evenemanget Tusen Trädgårdar genomförs i hela landet.  Flera trädgårdsföreningar har också redan bokat datum för besök men det finns plats för fler.

Ser fram emot trädgårdsåret 2018.

Ha det!
/Ann-Christine

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s